Podkład-rodzaje i techniki nakładania. Jak wybrać idealny podkład?


Witam! W poprzednim wpisie pisałam o najczęściej popełnianych błędach. Na 1 miejscu znajdował się punkt o źle dobieranym podkładzie, który tworzy efekt maski. Dziś powiem jak należy dobierać podkład idealnie do swojej cery oraz jakim sposobem go nakładać. Myślę że każdy sam indywidualnie dobrze technikę nakładania podkładu według swoich umiejętności lub tego jaki przypory posiada.

Podkład (make-up, baza) to podstawowy składnik makijażu, nakładany na skórę celem poprawy jej wyglądu. Idealny podkład nadaje skórze piękny i zdrowy koloryt, wygładza nierówności i tuszuje przebarwienia. Dostępny na rynku ogromny wybór podkładów gwarantuje, że każda kobieta może znaleźć odpowiedni produkt dla potrzeb swojej cery!

 

Jak wybrać idealny podkład?

Generalnie kolorystyka podkładów dzieli się na dwa rodzaje:

  • podkład żółtawy – paleta podkładów w tej tonacji jest bardzo szeroka, sięga od odcieni żółtawobeżowych, piaskowych, popielatych, aż po brązowe i oliwkowe. Podkład żółtawy przeznaczony jest dla kobiet o żółtawym odcieniu skóry.

 

  • podkład czerwonawy – od różu porcelanowego, aż po miedziany brąz. Podkład czerwonawy przeznaczony jest dla kobiet o czerwonawym odcieniu skóry.
  

Aby idealnie dobrać kolor podkładu do tonacji skóry, należy testować go tylko i wyłącznie na twarzy, a najlepiej do tego celu nadaje się czoło i podbródek, gdzie występuje najmniej przebarwień. Nałóż na skórę dwa testowane odcienie obok siebie – dzięki temu bezbłędnie ocenisz, który ton idealnie łączy się z naturalną tonacją skóry.

Najlepszy jest zawsze ten odcień, który bez widocznej różnicy przechodzi w naturalny kolor skóry!

Rodzaje podkładów:

  • podkład w płynie – dość dobrze kryjący
  • podkład kompaktowy – bardzo mocno kryjący, konieczność utrwalania pudrem sypkim (nieco tłusta konsystencja)
  • podkład w piance – delikatnie kryjący
  • podkład w kremie – najczęściej przeznaczony dla cery suchej, mocno kryjący
  • kremy tonujące – nadaje delikatny koloryt skórze – nie kryje przebarwień
  • podkład w pudrze – delikatnie kryjący, nie nadaje się do cery bardzo suchej i z dużymi porami.

Techniki nakładania podkładu:

 

                                                 Nakładanie palcami:

  •  Podkład w płynie: błędem jest robienie kilku kropek na twarzy i rozprowadzanie ich jak kremu – powstają wtedy nieregularne plamy. Jak zatem nakładać podkład w płynie palcami? Należy zrobić na zewnętrznej stronie dłoni mały kleks z podkładu i przy pomocy dwóch palców równomiernie rozprowadzić go na całej twarzy.

 

  • Podkład w postaci sztyftu: najlepiej rozprowadza się poprzez wklepywanie, szybkimi, lekkimi ruchami palców.

                                                        Nakładanie za pomocą gąbki:

 

  • Podkład w płynie i podkład kompaktowy: nakładanie podkładu za pomocą gąbki zapewnia ultradelikatny i trwały efekt. Niezwykle istotna jest jakość gąbki – najlepsze są silikonowe, z bardzo drobniutkimi porami. Wielu wizażystów poleca zwilżenie gąbki wodą, przed nałożeniem podkładu – dzięki temu podkład będzie miał lżejszą konsystencję.

Podkład nakłada się na gąbkę, a następnie szybkimi ruchami z góry na dół nakłada na skórę, i starannie wklepuje.

 

Wskazówki:

  •  Podkład należy nakładać od czoła w kierunku podbródka, ruchami w dół i na boki – zgodnie z kierunkiem wzrostu włosków
  • W przypadku rozszerzonych porów nie należy rozsmarowywać podkładu, tylko delikatnie wklepać
  • Nie nakłada się podkładu wokół oczu – w tym miejscu stosuje się korektor
  • Do ciemnej, opalonej cery nie nadaje się podkład, lecz krem koloryzujący
  • Nie należy stosować podkładu do przyciemnienia cery! Lepiej zastosować samoopalacz bądź puder brązujący
  • Należy wystrzegać się nakładania zbyt dużej ilości podkładu!

Jeżeli macie jakieś pytania albo chcielibyście abym napisała o czymś z czym macie problem proszę śmiało pisać. Chętnie pomogę. Zapraszam także na kanał Facebooka: –> CLICK! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *