Makijaż koktajlowy – zasady 5


1

 

Hej Kochani !
Dziś przychodzę do Was z nietypowym wpisem… Jak sama nazwa postu wskazuję, dziś opowiem trochę o makijażu koktajlowym, a dokładniej co to jest i z czym to się ”je”. Przeszukując sieć ciężko znaleźć więcej informacji na ten temat, dlatego też postanowiłam że zbiorę wszystkie fakty w jednym miejscu, aby było wiadomo o co chodzi.

Już nie poranek i jeszcze nie wieczór – jak umalować się na tzw. koktajlowe przyjęcie? 

0001RM38B4MS6FO7-C116-F4

Co to w ogóle jest makijaż koktajlowy ?

Makijaż koktajlowy jest to makijaż pośredni miedzy dziennym a wieczorowym. Makijaż ten ma dobrze się prezentować w świetle dziennym jak i sztucznym. Makijaż koktajlowy jest jak strój koktajlowy – elegancki, wieczorowy, ale nie balowy. Mocniejszy niż dzienny, jednak bez brokatów, świecideł i ekstrawagancji. Taki do sukni koktajlowej i partnera w smokingu. To jest makijaż miedzy dziennym a wieczorowym lecz bardziej stonowany stonowany, ale też nie „make up – no make up”.

Jakich kosmetyków używać? 

Przy takim makijażu często eksponuje się usta: koktajl – więc pijesz i co nieco jesz, usta są w ruchu, powinny być zauważalne. Unikamy płaskiego matu, cera powinna być świeża, z leciutkim połyskiem (ale nie drobinkowym!). Barwy lekko lśniące, satynowe.
Warto zastosować makijaż podkreślający urodę oczu (czyli powinniśmy używać kolorowych cieni, podkreślających tęczówkę oka), przy dyskretnym pomalowanych ustach, lub odwrotnie pomalowanych ustach, zwłaszcza wówczas gdy rysunek ust jest z natury atrakcyjny. Na nieco odważniejszy makijaż można sobie pozwolić, wychodząc na koktajl. Sięgnijmy wówczas po kryjący błyszczyk, który nada ustom soczysty wygląd lub pomalujmy oczy, łącząc cienie matowe z opalizującymi. Chodzi o to by całość wyglądała świeżo, więc w ruch idą też rozświetlacze

Intensywność makijażu –  makijaż nie powinien być zbyt mocny. Powinien być dopełnieniem naszego dopracowanego  wizerunku, powinien upiększać twarz, podkreślać jej atuty, ale nie wysuwać się na pierwszy planW tym makijażu staramy się unikać mocnej czarnej kreski i ogromnej dekoracyjności. Liczy się tutaj bardziej naturalny look, bardzo świeży. Ważnym elementem są tutaj kości policzkowe, które staramy się podkreślić oraz usta, zazwyczaj w jakimś intensywnym odcieniu. 

4551498033

Etapy wykonania makijażu koktajlowego :

1. Na początek wklepujemy w twarz krem. Im lżejszy tym lepiej, ale dostosowujemy rodzaj kremu do wymagań naszej cery. Pamiętamy również o kremie pod oczy.
2. Następnie jeśli jest to konieczne, aplikujemy bazy pod makijaż (przedłużające żywot makijażu, kolorowe do zadań specjalnych, matujące, rozświetlające, itp.).
3. Zanim nałożymy podkład, stosujemy kolorowe korektory (na zaczerwienienia zielony korektor, na sińce pod oczami żółty korektor).
4. Kolejnym etapem makijażu jest aplikacja podkładu. Podkład musi być idealnie dostosowany do koloru naszej cery, stopień krycia dobieramy do stanu skóry naszej twarzy, pamiętając, że im bardziej kryjący podkład, tym bardziej gęsty. Im bardziej gęsty – tym większe prawdopodobieństwo zebrania się w załamaniach skóry, podkreślenia ewentualnych zmarszczek.
5. Jeśli podkład nie pokrył niedoskonałości cery, to w tym momencie możemy użyć korektora w odcieniu cielistym.
6. Teraz czas na utrwalenie nałożonych wcześniej kosmetyków i na stworzenie bazy pod kosmetyki kolorowe, czyli puder.
7. Mając odpowiednio przygotowaną twarz (krem, baza pod makijaż, korektor, podkład, puder matujący), możemy rozpocząć zabawę z kolorami. Należy pamiętać, ze nie każdy kolor pasuje każdej z nas. Dobrze jest wiedzieć, jakim jest się typem kolorystycznym, aby makijażem, barwą włosów i stroju stworzyć spójny wizerunek. Makijaż może też być powiązany z obowiązującymi trendami, choć nie jest to konieczne jeśli chodzi o tak  wyjątkową okazję jak bankiet czy przyjęcie wieczorną porą.
8. Makijaż oka – nakładamy cienie, kredki, tusz do rzęs. Jakie kolory możemy zastosować? Proponowałabym dość delikatne, niezbyt ekstrawaganckie, najlepiej matowe. Róż + grafit, beż + śliwka, beż + brąz, róż + granat… Dokładnie tuszujemy rzęsy.
9. Teraz usta. Jeśli nacisk położyłyśmy na oczy, usta zostawmy na drugim planie. I taką wersję polecam. Podczas bankietu czy przyjęcia, kiedy dość sporo się je i pije, trudno będzie zadbać np. o perfekcyjną czerwień pomadki na ustach. Lekki ale również dopracowany powinien być makijaż ust. Czyli konturówką w kolorze naszych ust obrysowujemy wargi, wypełniamy delikatną pomadką lub błyszczykiem. I gotowe.
10. Ostatni etap, jednak wcale nie mniej ważny niż poprzednie – modelowanie twarzy pudrem brązującym, ożywianie różem. Ten etap jest kropką nad i. Twarz nabiera trójwymiarowości (co jest istotne w przypadku zastosowania bardzo kryjącego podkładu), zostaje wysmuklona, kości policzkowe uwypuklone, ewentualnie można nieco rozświetlić cerę pudrem z delikatnymi drobinkami. Pięknie się będzie prezentowała w blasku świec…

Na przykładzie zdjęć znalezionych w sieci oraz gwiazd z show biznesu przedstawię różne wersje makijażu koktajlowego :

1baea53c001a85844ac5194a16362

a

kourtney_kardashian_khromamakeup

styl-lat-40-stych

patrycja_kazadi_188670

natalia_kukulska_4

kim-kardashian-makeup-01

liszowska_640x0_rozmiar-niestandardowy

Mam nadzieję, że wpis okaże się przydatny i wiele osób z niego skorzysta.
Pozdrawiam serdecznie,
Patii.

2


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 komentarzy do “Makijaż koktajlowy – zasady